Veel mensen zijn in een romantische bui na het nieuws over de verloving van prins Harry en Meghan Markle. In het eerste interview na de bekendmaking van hun aanstaande huwelijk raakte Harry bij velen een gevoelige snaar door te zeggen dat hij al bij hun allereerste ontmoeting wist dat Markle “de ware” was.
Maar de cynici onder ons geloven niet in liefde op het eerste gezicht en de wetenschap lijkt hen gelijk te geven.
In een nieuw onderzoek van de Universiteit Groningen dat is gebpubliceerd in het tijdschrift Personal Relationships is voor een van de eerste keren echt diepgaand gekeken of mensen echt helemaal voor elkaar kunnen vallen avnaf het allereerste moment dat ze elkaar zien.
De onderzoekers hebben 396 Nederlandse en Duitse studenten verzocht een vragenlijst in te vullen over hun huidige relatiestatus en ook om foto’s te bekijken van potentiële partners die ze nog nooit ontmoet hebben.
Hen werd gevraagd de mate van aantrekkelijkheid te beoordelen van de onbekenden en ook of ze iets voelden van liefde, passie en verbondenheid. Ook moesten ze aangeven of de het al dan niet eens waren met de stelling: “Ik voel liefde op het eerste gezicht.”
Er kwamen ook deelnemers naar een psychologische onderzoeksruimte en zij kregen vergelijkbare vragen over foto's van potentiële geliefden.
Anderen deden mee in verschillende onderzoeken naar speed-dating. Potentiële koppels ontmoetten elkaar voor 20 of 90 minuten en hen werd gevraagd hoe erg ze zich tot elkaar aangetrokken voelden en of er sprake was van liefde op het eerste gezicht.
Al met al kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat liefde op het eerste gezicht waarschijnlijk niet bestaat - sorry.
Het komt er op neer dat het waarschijnlijk niet gaat om echte liefde, maar om "lust op het eerste gezicht". Een onmiddellijke seksuele connectie of aantrekkingskracht tot de ander. Hoewel we onszelf proberen te overtuigen dat het echt om liefde op het eerste gezicht gaat is het veel waarschijnlijker dat we de geveolens van dat moment projecteren op herinneringen uit het verleden.
Tijdens het hele onderzoek hebben 32 deelnemers in totaal 49 keer aangegeven dat ze liefde op het eerste gezicht voelden, ofwel voor echte mensen tijdens de dates of voor een foto. Maar geen enkele van die liefdesverklaringen werd beantwoord.
"Uit ons onderzoek blijkt dat het bij meldingen van liefde op het eerste gezicht niet draait om echte gepassioneerde liefde of een meer algemene vorm van liefde", stellen de wetenschappers.
Dus als iemand weer eens opschept over die fantastische liefde op het eerste gezicht en jij je slecht voelt over je eigen romantische situatie, dan moet je jezelf voorhouden dat het waarschijnlijk gaat om inbeelding.
Maar voor de romantici onder ons: geen zorgen. Alle scenario's in dit onderzoek kenden een kunstmatige opzet en de mensen die liefde op het eerste gezicht meldden geloofden er wel echt in, dus dat is ook wat waard.
Dus verlies niet de hoop van die prins of prinses op het witte paard die vanaf het allereerste moment dat jullie elkaar zien hopeloos verliefd op je wordt.